مقدمه
تا کنون بحث های زیادی در مورد مدیای آرشیو در سازمان های برودکست شده است. در مورد مدیای آرشیو برودکست سوالات زیادی وجود دارد، مثل اینکه:
- مدیای آرشیو باید آنالوگ یا دیجیتال باشد؟
- باید نوار یا رسانه های نوری (مثل blue-ray) باشد؟
- اگر نوار است باید LTO یا SDLT یا SAIT یا مدل های دیگر باشد؟
که خود اینها ناشی از پارامترهای مختلفی مانند قیمت، طول عمر، راحتی دسترسی، ظرفیت و خیلی مسائل دیگر است.
اما بصورت معمول یکی از مدیاهایی که معمولا در این مقایسه ها در نظر گرفته نمی شود، هارد دیسک است.
با وجود اینکه ما بیشتر از هر مدیای دیگری با هارد دیسک سر و کار داریم، و قیمت هارد دیسک هم نسبت به بسیاری از مدیاهای دیگر بسیار ارزانتر، و دسترسی به آنهم بسیار راحت تر است، اما معمولا به دلایل زیر یک مدیای آرشیوی دیده نمی شود:
- هر هارد دیسک برای کار کردن به یک کنترلر، که به آن وصل شود و کار کند نیاز دارد. از آنجا که فرض اولیه در مورد هارد دیسک این است که داخل یک سیستم وصل می شود، کانکتورهای آن برای جدا کردن و وصل کردن مداوم طراحی نشده است و نمی توان مثل یک مدیای جدا شونده، مثل یک دیسک dvd با آن برخورد کرد.
- هارد دیسک ها به ضربه حساس هستند، و به همین خاطر برای جابجایی مناسب نیستند.
علاوه بر این هزینه کنترلر هارد دیسک روی قیمت آن سرشکن می شود. به عبارت دیگر اگر قرار باشد 12 عدد هارد دیسک به یک سرور وصل شوند، قیمت per dollar هر گیگابایت فضای هارد دیسک، علاوه بر قیمت خود هارد، بخشی از قیمت سرور را هم شامل میشود که باعث می شود قیمت آن بالاتر رود. - هر هارد دیسک دارای قطعات الکترونیکی داخلی است، که در صورت از کار افتادن آنها، کل اطلاعات هارددیسک غیر قابل دسترسی می شود، در حالیکه در سایر مدیاها، مثل نوار یا مدیاهای نوری اینطور نیست.
- هارددیسک ها بر خلاف نوار، یا دیسک های نوری، وقتی متصل هستند، روشن هستند و بنابراین توان مصرف می کنند. اگرچه بخشی از این مسئله با درنظر گرفتن این مزیت که کل اطلاعات هارد در این حالت بصورت online در دسترس است جبران می شود، ولی در تعداد بسیار زیاد هارد دیسک، این مصرف توان و توان لازم برای خنک سازی آن خود هزینه های سرسام آوری را ایجاد خواهد کرد.
- و در نهایت اینکه، به خاطر در دسترس بودن کل اطلاعات بصورت آنلاین، امکان از بین بردن سهوی یا عمدی آن بسیار زیادمی شود. به عنوان مثال پاک کردن 100 نوار LTO بصورت تصادفی تقریبا غیر ممکن است، چون اپراتور باید هر نوار را بصورت دستی داخل درایو آن بگذارد و پاک کند، اما در یک سیستم با 100 عدد هارد متصل شده، اینکار تنها با چند کلیک ممکن است، امری که تصور آن در مورد یک آرشیو که ممکن است سابقه یک ملت باشد، لرزه به تن متخصصین امر ایجاد می کند.
اما ممکن است تمام شرایط بالا در حال تغییر باشد.
معرفی Silent Cube از شرکت FAST LTA
شرکت Fast-LTA یک شرکت آلمانی است که دفتر آن در مونیخ قرار دارد. این شرکت سومین شرکت start up آقای Matthias Zahn است، که قبلا سابقه تاسیس شرکت های نوپای تکنولوژیکی، کامل کردن آنها و به فروش رساندن آنها را داشته است.
این شرکت محصولی تولید می کند که SilentCubes LTA نامیده می شود و LTA مخفف Long Term Archive یا آرشیو بلند مدت است.
هر کیوب، که silent cube نامیده می شود شامل 12 عدد هارد دیسک است که اگر تا 4 عدد هارد آن هم از کار بیافتد باز هم اطلاعات قابل برگرداندن است. این سیستم از الگوریتم raid عادی استفاده نمی کند، بلکه از نوعی dispersion algorithm یا erasure coding خاص خودش استفاده میکند (شبیه مکانیزمی که cleversafe و amplidata برای حفظ اطلاعات به کار می برند). از آنجا که اگر تا 4 عدد هارد دیسک هم از کار بیافتد، سیستم هنوز اطلاعات خود را حفظ می کند، نیاز کمی به تعویض فوری هارد دیسک معیوب، وقتی اولین هارد از کار می افتد، پیدا می شود.
برای محصولات حرفه ای از هارد 3.5 اینچی و برای مصارف خانگی از هارد 2.5 اینچی (به خاطر جای کوچکتر) استفاده می شود که SilentCube Compact نامیده می شود.
برای اینکه تکنولوژی ساخت یا مواد اولیه یک تولید کننده باعث تمام مشکلات نشود، هاردهای هر کیوب از سه تولید کننده مختلف انتخاب شده و کنار هم چیده می شوند، که ایده بسیار جالبی است.
هر کیوب یک firmware داخلی دارد که به آن یک قابلیت شبیه WORM می دهد. (Write Once Read Many) و کار پاک کردن اطلاعات از روی کیوب را بسیار دشوار و اگر دیتا sealed شود، غیر ممکن می کند. این حفاظت نرم افزاری نیست، بلکه بصورت low level سخت افزاری انجام میشود و بنابراین به راحتی قابل دور زدن نیست، طوری که شرکت fast-lta گزینه انتخابی revision safe را که توسط مراجع قانونی اروپا هم تایید شده، برای این استورج ارائه می کند.
از آنجا که سخت افزار داخلی هر کیوب بر مبنای سیستم های امبدد است، هر کیوب مصرف توان بسیار کمتری نسبت به یک کامپیوتر عادی دارد. سایت fast-lta مصرف یک کیوب با 8 ترابایت فضای خالص (یعنی 12 هارد یک ترابایتی) در حالت stand by را فقط 2 وات اعلام می کند، که بسیار پایین است.(توجه داشته باشید که این کیوب ها چون شبیه نوار یا سایر مدیاهای آرشیوی استفاده میشوند، نیازی به آنلاین بودن دائم ندارند).
اندازه هر کیوب نصف یک راک 19 اینچ با ارتفاع 6U است و بنابراین دو تا کیوب را می توان کنار هم در راک قرار داد.
هر مجموعه کیوب برای کار کردن نیاز به یک کنترلر (head unit) دارند. هر کنترلر می تواند تا 128 کیوب را کنترل کند که در حدود یک پتابایت می شود. این کنترلر است که اجازه درست کردن virtual volume ها و تنظیم دسترسی ها (access rights) را می دهد. headend امکان دسترسی cifs/nfs به اطلاعات داخل کیوب ها را می دهد.
در بسیاری از کشورهای اروپایی، شرکت ها باید اطلاعات تجاری خود را روی یک مدیای revision safe (یعنی مدیایی که غیر قابل تغییر بعد از نوشته شدن باشد، تا شرکت نتواند اطلاعات قبلی خود را دستکاری کند) نگهداری کنند، که fast-lta این قابلیت را هم بصورت انتخابی و با پرداخت هزینه جدا، فراهم می کند.
شرکت fast-lta یک سرویس هم با استفاده از silentcube های خودش که در سایتی در کشور سوییس سوار کرده است می دهد که GigaBank نامیده می شود، و مشترکین می توانند با پرداخت حق اشتراک ماهانه، تا حد مشخصی از اطلاعات خود را روی این بانک داده اینترنتی ذخیره کنند. اطلاعاتی که در این سیستم وارد می شوند، دیگر قابل پاک شدن نیستند، در سه سایت مختلف در کشور سوییس پراکنده می شوند و fast-lta این سرویس را بانک سوییس اطلاعات نامیده است!
و در نهایت
با وجود آنکه من سعی کردم از این شرکت قیمت بگیرم، اما جوابی به ایمیل ها داده نشد. البته این امر الزاما مربوط به تحریم نیست، بلکه ممکن است به این دلیل باشد که این شرکت بیشتر فعالیت خود را در اروپا متمرکز کرده است. با این وجود بسیاری از ایده هایی که در طراحی آن مطرح شده است، می تواند برای ما در کار استورج الهام بخش و ایده آفرین باشد.
متخصص در زمینه سیستم های استورج، استریمینگ و برودکست